Boek Ronde van den Besterd

Ronde van den Besterd: Legendarisch wielerspektakel in een boek
Streefbedrag 7875 euro
Bijdrage fonds 3750 euro

Van 1952 t/m 1962 en van 1976 t/m 1995 vond in Tilburg het wielercriterium de Ronde van den Besterd plaats. Hieraan werd steeds door honderden coureurs deelgenomen en in de hoogtijdagen stonden 20.000 toeschouwers langs het parcours. De organisator was TWC Pijnenburg.
In het deelnemersveld zaten veel lokale en regionale coryfeeën, met winnaars als Piet Marchand, Cees Paijmans, Berrie Zoontjens en Huub Kools. Er waren ook renners die in hun loopbaan hoge ogen gooiden, zoals Jan Janssen, Huub Zilverberg, Leo van Vliet, Theo de Rooij, Bert Oosterbosch en Jean-Paul van Poppel! In 1995 was de laatste editie omdat het parcours door verkeersingrepen onberijdbaar werd. Anno 2017 hebben wielerfanaten en Besterdse ondernemers de krachten gebundeld om de legendarische Ronde nieuw leven in te blazen, en wel op 18 juni a.s. Hierbij ontstond het idee voor een boek over de kleurrijke historie van dit sportieve spektakel.
De schrijver is Berry van Oudheusden, die diverse publicaties omtrent de Tilburgse cultuur op zijn naam heeft staan. Op 84 pagina’s schenkt hij aandacht aan alle edities vanaf 1952, met o.a. wedstrijdverslagen, interviews met oud-winnaars, bijzondere gebeurtenissen en verhalen. Het geheel wordt geïllustreerd met oude actiefoto’s, rennersportretten, oude documenten etc. Alles in full color. Het boek is een must voor liefhebbers van de wielersport, lokale volkscultuur en de Tilburgse geschiedenis. Een uniek tijdsdocument over dit culturele erfgoed van Tilburg.